LA PSIHOLOG
Relatia de cuplu, intre mit si realitate
Scris de
Mit: oamenii opusi se atrag reciproc, ca intr-un cuplu, diferentele dintre parteneri ii fac sa se completeze.
Realitate: studiile arata ca pentru ca o relatie sa fie excelenta, este nevoie ca partenerii sa se ghideze in viata, dupa valori esentiale comune. Cu toate ca sunt putini cei care si-au formulat convingerile in mod constient atunci cand si-au ales partenerul, la nivel inconstient, ei vor gravita langa o persoana cu valori puternic compatibile. Din experienta practica, stim ca acest numitor comun, constituie o baza, pe care cuplurile pot lucra pentru rezolvarea multor conflicte, ce anterior pareau de nerezolvat si descopera ca, in ciuda dificultatilor, au ales partenerul potrivit.
Mit: iubirea te va ajuta sa treci prin momente grele intr-o relatie.
Realitate: valorile comune sunt cele care iti permit sa traversezi o criza in cuplu. Iubirea presupune multe sentimente si emotii minunate, dar nu reprezinta o solutie. Atunci cand o relatie de cuplu se impotmoleste in tipare disfunctionale, cu radacini in trecutul indepartat, valorile comune sunt cele care ii imping pe cei doi catre un prezent mai fericit. Valorile nu sterg suferinta din trecut, dar ofera posibilitatea luarii unor hotarari mai bune in prezent. Cand valorile sunt impartasite de parteneri si cei doi actioneaza in virtutea lor, te simti atras de partener din cele mai bune motive: il respecti, il admiri, te bucuri de prezenta lui si te respecti pe tine insuti pentru ca il iubesti.
Mit: trebuie sa lucrezi asupra relatiei tale, daca vrei sa te bucuri de o relatie buna.
Realitate: nu relatiile, ci oamenii sunt cei care au probleme. Reactivarea unor rani emotionale din trecut, umbresc prezentul trait alaturi de partenerul de cuplu, iar in aceste situatii este mereu benefic ajutorul specializat, psihoterapia.
Mit: altruismul si daruirea fata de altii, pun bazele celor mai bune relatii.
Realitate: limitele clare sunt cele care aduc respectul reciproc si relatii durabile in timp. Atunci cand fiecare partener ii arata celuilalt care sunt granitele sale, lanseaza o invitatie catre un parteneriat deplin si o intimitate profunda. De exemplu, daca pretuiesti comunicarea de calitate, inseamna ca nu vei minti despre ceea ce simti, doar ca sa ii faci pe plac partenerului, sau daca pretuiesti raspunderea, va exista o limita pentru cat de departe vei merge ca sa salvezi un partener care se distruge singur.
Mit: acceptarea neconditionata a partenerului constituie temelia unei casnicii bune, sau a unei relatii de cuplu de durata.
Realitate: daca nu ai pretentii de la partener, inseamna ca nu tii la el cu adevarat. Moriie & Arleah Shechtman afirma ca, de cele mai multe ori, reperul nostru pentru iubire, este iubirea mamei pentru copilul ei, sau ca iubirea inseamna sa nu trebuiasca sa iti ceri scuze, atunci cand gresesti, pentru ca vrei sa fii acceptat asa cum esti. Aceasta poate fi o filozofie buna daca vrei ca mariajul tau sa se transforme intr-o situatie de
1 Comment
Lasă un răspuns
Anulează răspunsul
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Camelia
martie 9, 2016 la 12:18 am
Foarte interesant marticolul! ! ?